tisdag 12 juni 2007

Fler borde göra som lärarna

Sverige är lite av landet lagom. Här ska man vara sådär lagom intresserad av det mesta och när man blir sådär lagom uppretad på saker som försämras i samhället så ska man sitta hemma och tycka så där lagom mycket att saker är fel. Kanske ska man också kunna sträcka sig så långt att man ska kunna berätta om sina åsikter vid lunchbordet på jobbet.

Väljer man inte inte helt acceptera att vara så lagom och istället ge sig ut med plakat för att demonstrera så ska det hellst ske sådär lagom långt bort från annat folk, så att de som kan påverka vad man demonstrerar emot inte ska behöva störas av att man inte har folket med sig.

I Stockholm valde lärarfacket att inte vara lika lagom. Man stod nämligen och demonstrerade utanför stadshuset innan kommunfullmäktigemötet skulle börja. Vilken skandal alltså, nu kan ju politikerna där se att de inte gillade att man lovade en sak och sen gör nåt annat. Inte nog med det heller, en hel del av demonstranterna gick till och med in i lokalen där man även störde de otroligt upptagna politikerna i deras viktiga sammanträde.

Högsta hönset, Kristina Axén Olin för moderaterna blev minst sagt irriterade över att lärarna som hon bara några månader tidigare lovat att satsa på, men nu kommit fram till att pengar inte finns till det kommer dit och vill ställa henne och de andra till svars. Hennes kommentar till det hela fick bli:

Att lärare, som ska fostra våra barn uppför sig på det här sättet och sätter sig över demokratiska spelregler


Ja Kristina, det är precis så de ska och bör uppföra sig. Det är ett sundhetstecken att de visar vad de tycker om svikna vallöften och missgynnande av de beslut du och dina lakejer sitter där inne i stadshuset och befattar.

I landet lagom så ska man sitta framför tv-nyheterna och titta på hur folk i andra länder beter sig i samma situationer. I Frankrike tippas last med kålhuvuden och gödsel framför stadshusbyggnader, och då ska vi sitta här hemma för att...

1. Tycka att det är rätt att de visar politikerna att de inte gör som de ska.
2. Tycka att det är ett sådär exotiskt centraleuropeiskt sätt att reagera.
3. Fortsätta att sitta framför TV-nyheterna och reta upp oss sådär lagom, när det gäller saker här hemma i trygga landet lagom.

Istället borde fler än bara dessa lärare ta lärdom av vad de gjorde och ge sig ut och protestera mer högljutt och på platser där de syns och hörs dessutom. Och skulle det betyda att ett eller annat "viktigt" fullmäktigemöte får avbrytas så är inte det hela världen. För vad är egentligen det största hotet mot demokratin? Folk som protesterar och demonstrerar eller politiker som lovar en sak innan valet och efter valet gör något annat när man har mandat att ändra det man innan valet sa.

Gnäll i media: DN, SVD, SVD, Aftonladet

Inga kommentarer: