söndag 3 juni 2007

Dansk tomte

Det känns som att det inte kommer att handla om allt för mycket fotboll på sportsidorna i tidningarna imorgon. Detta till trots att Danmark-Sverige spelade EM-kval på parken i köpenhamn. Det kommer nog snarare att handla om det faktum att matchen spelades men ändå inte riktigt eftersom Sverige till slut vann med 3-0 i nån slags walk over.

Kanal 5 hade varit trevliga nog att inhandla visningsrätten till matchen, men tyckt att det var viktigare att marknadsföra sin andra kanal (Kanal 9) än att ge alla de som har kanal 5 tillgång till att se matchen.

För mig spelade det mindre roll eftersom jag har kanal 9, men tråkigt för alla de som saknar den. Ganska lagom till matchstart ringde Lelle och informerade att han var på väg över för att titta på matchen. Han skulle inte hinna hit innan de började spela, men det skulle ju inte göra så mycket eftersom han inte skulle missa nåt egentligen.

Nu visade det sig att han ändå missade en del. Bland annat Johan Elmanders 1-0 mål. Eller han sa sig ha hört det när han stod i bankomatkön. I alla fall kom han några minuter senare och inte långt efter det fick vi se nästa mål. Petter Hansson dundrar in en frispark från 30 meter eller nåt sånt och bara en par minuter senare gör Elmander ännu ett mål. På en klackspark dessutom. Alltså efter 26 minuter leder Sverige nu med osannolika 3-0. Det känns som allt går för lätt för att det ska vara sant.

Danmark får ändå med sig ett 1-3 mål in till halvtidsvilan, men så som spelet ser ut ska inget kunna hindra en svensk seger. I andra halvlek är det ett helt annat danskt lag vi får se, 2-3 kommer som ett brev på posten och en kvittering hänger i luften. Lelle säger då helt plötsligt "Nu kommer det snart ett 3-3 mål". 5 sekunder senare står det mycket riktigt också 3-3 och katastrofen är ett faktum. Sverige har tappat både spelet och en 3-0-ledning.

Jag halvt tvingar Lelle att vara lika synsk igen med att säga att Sverige kommer att peka in en till boll och vinna med 4-3. Inget i spelet tyder dock på att nåt sånt kommer att hända. Det är då allt egentligen händer. Markus Rosenberg faller ihop mitt i danskt straffområde och linjemannen vinkar till sig dommaren för att diskutera vad som hänt. Han har tydligt sett hur Christian Poulsen (han som är känd för att bli spottad på av Totti) sänkt honom med ett knytnävsslag i magen.

Dommaren tvekar inte, utan pekar på straffpunkten och visar Poulsen rött kort. Det är då den danska tomten visar sig. I ilska över dommarens beslut springer han in på planen för att ge honom en käftsmäll. Han får som tur var inte in någon ren träff men träffar i alla fall dommaren.

I vilken match som hells skulle han nu vara nedbrottad av en hel hög av vakter och sen bli utburen från arenan, men inte i den här matchen. Här är det istället de danska spelarna som får mota ut honom från planen och tillbaks upp på läktaren. Vakterna på arenan gör mest inget alls.

Dommaren bryter genast matchen och ingen vet vad som händer, eller inte mer än vad som visas på resultattavlan om att dommarna diskuterar om matchen ska återupptas eller inte. Det visar det sig efter några minuter att den inte ska. Sverige döms som segrare och hela Danmark har fått en alldeles egen syndabock.

Ska definitivt bli intressant att se vad tidningar skriver imorgon om det här. Finns en del ute på nätet redan nu, men mer kommer säkert imorgon.