fredag 13 juni 2008

Omröstningar

Jag har egentligen som målsättning att blanda in så lite politik som det bara går här i bloggen, men känner att idag var en dag för undantag.



Irland hade folkomröstning igår, en omröstning om Lissabonfördraget, eller en ny grundlag för EU om man så vill. I alla andra länder fick folket inte vara med och tycka till, så för att stoppa vansinnet en gång till så står hoppet till de som röstade på Irland igår.

Förra gången det var uppe fick man dra tillbaka förslaget efter att Holland och Frankrike sagt nej i folkomröstning, så för att rätta till det folket var missnöjda med omarbetades förslaget heter det. Eller så kan man se att man skrev samma sak en gång till fast med andra ord. Fast den här gången skulle man se till att folket inte fick tycka till, för då kunde det ju gå åt helvete igen.

Ja Irälndarna kan väl få ha sin omröstning då, de är ju ändå ett av de länder som tjänar mest på att vara med i EU, tänkte man och därför måste de ju rösta ja.

Nu har man i allafall börjat räkna röster och de tidiga prognoserna talar om en seger för Nej-sidan. Håller prognoserna i sig och blir även en slutseger för de som röstat nej, så ska jag fira med Irländsk öl till fotbollen i morgon, men man ska väl inte äta gräs på andra sidan ån förrän liten tuva har stjälpt stort lass. Fast hoppas kan man ju alltid göra.

* * *

När vi ändå är inne på det här med omröstningar. Alla som har möjlighet, påverka de nissar på regeringssidan som inte är säkra på hur de egentligen tycker, eller de som tänker rösta emot sina egna åsikter, bara för att partipiskor viner i FRA-omröstningen. Låt oss slippa ett ännu större övervakningssamhälle.

* * *

Sen lite komedi som också har med omröstningar att göra. En sverigedemokrat röstade i Karlskrona ja till att man ska få bygga en moské där nere. Detta trots att partiet är motståndare till det. Försvaret man använder sig av: Ja han som röstade var inte uppmärksam på vad man beslutade om... och såna vill vissa släppa in i riksdagen.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jadu, det kan man ju verkligen hoppas !! =) Jag ska fira med många öl här i helgen om det blir ett nej kan jag lova !!

Anonym sa...

"Sen lite komedi som också har med omröstningar att göra. En sverigedemokrat röstade i Karlskrona ja till att man ska få bygga en moské där nere. Detta trots att partiet är motståndare till det. Försvaret man använder sig av: Ja han som röstade var inte uppmärksam på vad man beslutade om... och såna vill vissa släppa in i riksdagen."

Jan Johansson, som är ersättare och inte ordinarie ledamot i Miljö- och byggnadsnämnden, röstade inte ja till att "att man ska få bygga en moské" i Karlskrona, utan han röstade av misstag ja till en detaljplan om att göra om en idrottshall till en moské. Det är alltså inget bygglov.

Han fick hoppa in med kort varsel och hade inte satt sig in i handlingarna. Det var uppenbarligen ett misstag, men nämnder är inte beslutsfattande, utan kommunfullmäktige fattar besluten, och där kommer Sverigedemokraterna med sina åtta mandat, troligen som enda parti, att rösta nej.

För övrigt är Sverigedemokraterna endast emot fullskaliga moskéer, inte bönelokaler i vanliga, svenska eller neutrala byggnader.

Henke sa...

Kanske inte helt oväntat hittar det Sverigedemokrater som ska gå i försvarsställning hit. Det gör det alltid när någon kritiserar dem/ironiserar över dem i nån blogg.

Det får ni gärna göra här också, men eftersom jag är lite diktatoriskt lagd så plockade jag bort ditt inlägg lindgren och la tillbaka det igen, fast utan dina länkar.

Länkar till SD-propaganda får ni gärna sprida på andra platser än här.


Lite komist är det dock att det anses vara ett försvar att inte ha hunnit läsa handlingar. Normalt sett så brukar kommunala handlingar skickas ut både till ordinarie ledamöter och ersättare. Ska man då inte kunna räkna med att om den ordinarie ledamöten uteblir, att även hans ersättare har läst handlingarna?

Anonym sa...

"Länkar till SD-propaganda får ni gärna sprida på andra platser än här."

Vilket korkat argument. Det var ingen "propaganda", utan det var två blogginlägg och en video som förklarar vad som har hänt och hur sd egentligen ser på saken. Tråkigt att du ägnar dig åt regelrätt censur.

Jan Johansson fick hoppa in som ersättare med mycket kort varsel som jag förstår det, men exakt hur det kom sig att han röstade fel vet jag faktiskt inte. Både Björklund och Johansso brukar gå igenom alla ärenden punkt för punkt vanligtvis.

Daniel Sundström sa...

Det är väl sunt förnuft att veta att man inte bör rösta alls om man inte vet vad man röstar om? Man får väl hoppas att de flesta känner sig själva så pass bra att de vet med sig om att de är för dålig pålästa om saker och ting - och kanske man skall fundera om man verkligen skall rösta om det.

Eller?

Anonym sa...

Jo, det hade kanske varit bättre om han hade avstått från att rösta, men saken är att det endast handlar om symbolik. Nämnder är i sådana här frågor endast rådgivande, inte beslutsfattande, utan det är i kommunfullmäktige det avgörs, och där kommer sd:s åtta ledamöter förstås att rösta nej. Hur som helst kan sd som enda parti inte stoppa detta förslag i vare sig nämnd eller fullmäktige eftersom man inte har egen majoritet...

Henke sa...

Självklart Lindgren så handlar det om censur... fast du har inte riktigt hängt med i själva texten från början tror jag.

Jag är varken intresserad av Sverigedemokraterna eller av sakfrågan... utan det komiska i det hela är bortförklaringen om att han inte var uppmärksam eller inte visste vad han röstade om... den komedin hjälper du till att sprida vidare genom att komma med ännu fler orsaker som att han fick för lite tid att läsa handlingar eller liknande.

Sakfrågan eller vad SD tycker i sakfrågan hör snarare hemma på en politisk blogg och inte här, därför är jag inte intresserad av att sprida länkar till sån "propaganda"

Daniel Sundström sa...

Symbolik eller inte, vet man inte vad man röstar på så skall man inte rösta alls. Och vet man inte ens att man själv är för fåligt påläst och inte har vett nog att avstå från att rösta så är det väl tur att man sedan inte har egen majoritet.

Anonym sa...

Saken är ju att det inte kommer detaljplaner om moskéer varje dag. Detta är som bekant den första sådana planen i Blekinge. Per Björklund och Jan Johansson brukar vanligen gå igenom alla ärenden punkt för punkt före sammanträdena, men de hann tydligen inte med denna gång, och Johansson chansade utan att veta vad han röstade på egentligen. Även om jag finner detta djupt beklagligt och skäms å det grövsta är det knappast ovanligt att så lågt uppsatta kommun- och fritidspolitiker alltid vet vad de röstar på. Större partier som SAP har ju dessutom fler ledamöter där endast en ledamot kan gå igenom alla handlingar och sedan tala om för de övriga hur de ska rösta. Jag försvarar inte Johanssons agerande, men jag menar att medierna har blåst upp detta till något det inte är. BLT far dessutom med ren osanning att det var Björklund som röstade ja.

Och som sagt är sd:s i både nämnd och fullmäktige i praktiken meningslös om sd är enda parti att gå emot detta. Tyvärr är det så.

Henke sa...

Lindgren lille... jag får väl tacka för att du fortsätter kommentera detta på ett komiskt sätt

"och Johansson chansade utan att veta vad han röstade på egentligen"

Anonym sa...

"...och Johansson chansade utan att veta vad han röstade på egentligen"

Underbart!! Fan vad fint! Jag sitter här på kontoret och skrattar så tårarna dryper, vilket jävla pucko :P

Vet man inte vad det är för sakfråga ska man väl för fan inte rösta över huvud taget. Då kan man lika gärna skita i att ha röstning och kasta tärning om saken (vilket kanske den berörda parten gjorde också.. "1-3 så röstar jag för, 4-6 emot. Oj en 2:a!")

Att SD är så jävla arroganta att de inte ens besvärar sig med att ta reda på ärendena innan de går till omröstning säger väl en hel del om partiet.. även om man försöker släta över med att säga att "men saken är att det endast handlar om symbolik. Nämnder är i sådana här frågor endast rådgivande, inte beslutsfattande, utan det är i kommunfullmäktige det avgörs" så nämnden har ingen som helst funktion då eller? Vi kanske kan skrota hela systemet och byta ut det mot en slumpgenerator (eller om man vill spara på budgeten en T-6:a)?