onsdag 11 juni 2008

No more tzatziki for you

Då så var det dags. Igår klev sverige in i EM och mötte Grekland. Thomas skulle visst befinna sig i Bollnäs under kvällen för match och ville ha allmän samling för fotbollstittande någonstans.

Den här gången innebar allmän samling att han och jag befann oss hos Daniel och Ida-Karin för att se matchen. Eller matcherna kanske man ska säga eftersom vi hann med att se Ryssland bli förnedrade av Spanien tidigare på kvällen också. 4-1 till Spanien och tre mål av David Villa, det ser om något oroande ut inför lördagens möte mellan Sverige och Spanien.


Nog om inramningen nu och över till match. Första halvlek, alldeles för avvaktande spel. Grekerna fick ha boll men skapade inget. Sverige hade en par halvchanser, men i övrigt rätt lugnt. Sen i andra halvlek blev det roligare, om man nu inte är grek då. Sverige tog över spelet mer och mer och började skapa fler och fler chanser, dock utan att få in bollen i mål.

Matchen börjar gå mot sitt slut och åtminstone jag börjar inställa mig på ett oavgjort resultat. Då plötsligt händer det. Zlatan får bollen till höger om straffområdet, väggspelar med Henke Larsson för att sedan avlossa ett skott i bortre krysset. Nu är det EM-guld och allt sånt där... eller kanske inte, men Zlatan har gjort mål i landslaget igen. Var ju som sagt ett tag sen senast.

Av bara farten så lyckas även Söderhamns-Petter få in ett mål också. Förmodligen utan att själv förstå vad han gjorde. En missad målchans och han går upp i nickduell på returen. Han är inte ens nära att vinna duellen, men bollen hamnar nere vid fötterna och studsar lite fram och tillbaka mellan hans och grekens ben innan den till slut ligger inne i målet.

Tänkte under Sveriges matcher stjäla konceptet med en tumlista som Daniel använt sig av i radiosändningar under året.

Tumme ner: Christain "Chippen" Willhelmsson, som i matchens slutskede får kliva av planen med en skada som misstänks vara i bristning i låret. Om så är fallet så är det tack och hej EM för hans del.

1 tumme upp: Zlatan gör mål igen. Första målet i landslaget sedan 2005. Du behöver inte vänta lika länge på nästa, utan får gärna göra det redan mot Spanien på lördag.

2 tummar upp: Petter Hansson, som ofta anses vara något av en medelbra mittback i såna här sammanhang. Igår gjorde han nog en av sina bättre landskamper och var överallt. Målskytt framåt och ivägen för greker överallt bakåt.

I matchprotokollet:

Grekland - Sverige 0-2
Målen: Zlatan Ibrahimovic (67), Petter Hansson (72)
Varningar: Giourkas Seitaridis (Gre), Angelos Charisteas (Gre), Vassilis Torosidis (Gre)



Inga kommentarer: