söndag 15 juni 2008

Pisk på övertid

Man hade väl lite grann redan räknat med att Sverige inte skulle vinna gårdagens match mot Spanien i Fotbolls-EM, men lite grann hoppades man på ett oavgjort resultat. I bakhuvudet fanns ju även 2-0-segern i kvalet, men den gången handlade det nog till stor del om underskattning från de spanska spelarna.

Matchen bjöd inte direkt på den start man hade hoppats på. Torres gav Spanien ledningen efter bara en kvart spelad. Efter det målet ändrades dock matchbilden och Sverige fick mer av spelet, och började skapa chanser. Till följd av det kom också kvitteringen av Zlatan. 1-1 höll sedan i sig fram till halvtid och när det var dags för andra halvlek var det ett helt annat spel som väntade.

Zlatan var utbytt och därmed försvann istortsett hela Sveriges anfallsspel. Spanien pressade på för ett ledningsmål som inte såg ut att komma, så när klockan visade 90 minuter och det fortfarande stod 1-1 i matchen räknades det nästan hem en poäng för Sverige.

Men 2 minuter in på övertiden lyckas David Villa ta sig förbi det svenska försvaret och rulla bollen i nät. Orättvis seger för Spanien? Nej inte det minsta, däremot snöpligt att förlora när man lyckats hålla oavgjort så långt in i matchen.

För utgången i gruppen så har Spaniens seger endast akademisk betydelse. Oavsett om vi hade hållit 1-1 matchen ut eller som det nu blev en uddamålsförlust så krävs det minst oavgjort mot ryssarna för att säkra avancemang.

Fortsätter det där med en tumlista i Sveriges matcher:

Tumme ner: Förlust på övertid. Psykologist tungt att förlora en match på det viset.

1 tumme upp: Zlatan. Dels det faktum att han fortsätter göra mål och det faktum att han till stor del själv höll uppe sveriges anfallsspel i den första halvleken.

2 tummar upp: Fortsättningen på EM. Visst hade det varit trevligt med en seger igår och därmed ha säkrat avancemang. Nu blev det inte så och därför får vi en direkt avgörande match om andra plats i gruppen mot Ryssland. Oavgjort eller seger så går vi till kvartsfinal mot Holland.

I matchprotokollet:

Sverige - Spanien 1-2
Målen: 0-1 Fernando Torres (15), 1-1 Zlatan Ibrahimovic (34), 1-2 David Villa (90+2)
Varningar: Anders Svensson (Sve), Carlos Marchena (Spa)