tisdag 24 juli 2007

Vi kan också fast vi bara är lilla Sverige

För en tid sen tyckte man att de gamla "världens 7 underverk" var rätt så ute ur tiden eftersom enbart 1 av dem fortfarande fanns kvar till beskådning, så för att ersätta de 6 som inte längre finns ordnades en stor omröstning över internet om vad som skulle få finnas med på listan i fortsättningen.

Rätt ointressant egentligen kanske, och ska jag vara ärlig kommer jag inte ihåg vad som kom in på listan efter omröstningen. Skulle säkert kunna leta upp det nånstans på nätet den dag jag av nån anledning känner något behov av att veta vad som finns på listan.

Men lilla Sverige då? Finns det inte något lika bra underverk här? Nej inget som platsade ens med på listan av det man kunde välja att rösta på, och lika bra det. Beviset för att det var bra att det inte fanns något svenskt med på listan kommer nu sedan Aftonbladet ordnat en egen omröstning där man utsett Sveriges 7 underverk.

När man läser listan så inser man att det kan inte ha funnits många alternativ som inte fick vara kvar bland de 7 efter omröstning.

1. Göta Kanal

Alltså inte filmen, utan vattenkanalen som väl får vara med för att den är gammal och fortfarande finns kvar. Särskillt exeptionell kan man väl inte säga att den är. Säkert både fin utsikt och trevligt att åka en tur där, men ett underverk? Nej tack så mycket.

2. Visby Ringmur

En gammal stenmur från 1200-talet. Ja kännd är den väl inom Sverige, men att jämföra med vad som fanns på den riktiga listan kan man väl inte göra.

3. Regalskeppet Vasa

En stor båt som byggdes som ett slags skrytbygge. När den väl sjösattes så sjönk den efter inte allt för många meter. Egentligen mer av en pinsam händelse i Svensk historia, men så tänker ju inte vi svenskar. Istället är vi stolta att vi kunde bygga en stor båt som inte kunde flyta.

4. Ishotellet i Jukkasjärvi

Ok här kan jag erkänna att det är något riktigt annorlunda och unikt. Skulle något på hela listan få finnas kvar om jag fick göra om den så skulle kanske det här hotellet få finnas kvar där. Problemet är väl att hotellet inte finns. Åtminstone inte den här tiden på året. Nu står det ju på lager i frysrum eller nåt sånt.

5. Turning Torso

Ett fuskbygge i Malmö. Spiralformat skyskrapa som inte känns intressant för 5 öre.

6. Öresundsbron

En helt vanlig bro som ser ut som en... bro??? Ja den är rätt lång med Svenska mått mätt, men nej kom inte och säg att den är ett underverk, då blir det bara pinsamt.

7. Globen

En golfboll, nerknackad i backen som man spelar hockey i. Lite av en större variant av kupolen i Borlänge eller nåt sånt. Alldeles för dyr också eftersom Stockholms stad bekostade ett antal svartbyggen genom att bygga den.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Spännande skrivet. Och vi inser nog alla nu varför vi inte hade nåt med på listan =)

Daniel Sundström sa...

Jag fattar inte varför vi ens skall bry oss om att hitta våra egna "underverk", när vi inte har ett enda. Det blir bara riktigt, riktigt pinsamt. Hur FAN kan Globen, Öresundsbron och Turning Torso kallas för underverk?! Är folk galna?!

Fakta: det finns inga moderna underverk. Pyramiderna är underverk, för vi, flera tusen år efter att de har byggts, inte kan göra samma sak som de gamla egyptierna. Därför är de underverk. Men vi har inga. Inte ett enda.

Anonym sa...

Underverk betecknas av otroliga bedrifter för sin tid och civilisation, alternativt av naturens under. Moderna underverk för oss skulle alltså vara sådant som datorteknologin, internet eller annat jox inom teknologi, fysik, medecin osv. osv.. Men det känns ändå som att sådant inte är påtagligt nog för att kallas underverk i den bemärkelsen.

Snart kommer de väl och säger att julbocken i Gävle är Jesus uppstånden.