onsdag 6 augusti 2008

Tjuvstart och dopinghistorik

På Fredag så är det dags för årets upplaga av OS att inledas, och den här gången har man tänkt till lite grann. Eftersom det är 2008 i år så kan man få fram datumkombinationer som enbart innehåller 08. Därför ska OS invigas på Fredag som råkar vara 080808 om man ser det till datum.

Dessutom ska den olympiska elden tändas klockan 20:08 sett till Pekingtid.

Nu har man ju redan fuskat i det här och tjuvstartat redan idag med första omgången i matcher i damernas fotbollsturnering och i morgon är det herrarnas fotbollsspelare som ska tjuvstarta. Man tycker ju att man borde hinna med att spela alla matcher efter själva invigningen, men tydligen så finns det inte tid till det.

Svenska damlandslaget inledde idag med att förlora mot Kina med 2-1, så nämnda landslags förbannelse att inte vinna premiärmatchen i något större mästerskap håller i sig.

Sett till spelet så tycker jag i alla fall att man borde ha klarat av att om inte vinna, så åtminstone hålla oavgjort. Kina fick en riktig dröminledning med 1-0 redan i den 6:e minuten, men ju längre första halvlek gick, desto mer tog Sverige över spelet och mot slutet av halvleken så kvitterade också Lotta Schelin.

Andra halvlek så förtsatte Sverige att föra spelet, men verkade sakna viljan i avslutningarna. Den här halvleken så var det lite tvärtemot hur den första var. För ju längre matchen led, desto mindre orkade Sverige och till slut ledde det till att Kina åter tog ledningen utan att Sverige orkade jobba sig tillbaka.



Kina–Sverige 2–1 (1–1)

1–0 Xu Yuan (6), 1–1 Lotta Schelin (38), 2–1 Han Duan (72).

Varningar, Kina: Lou Jiahui. Sverige: Charlotte Rohlin.


Bäst på plan var helt klart matchen siste målskyttt Han, i sverige förmodligen målvakten Lindal.


* * *


Annars har mycket av OS rapporteringen dagarna innan spelens inledning handlat om ryssar som fått lämna in handduken i förväg efter att ha avslöjats vara dopade. IOK har tagit på sig hårdhandskarna och säger sig ha planer för att stänga av eventuellt dopade deltagare i 8 år om de ertappas.

Helt klart ett steg i rätt riktning, även om jag tycker att de kunde vara lite hårdare där. En gång dopad = aldrig mer välkommen i ett olympiskt spel borde det snarare vara. Då skulle nog fler tänka sig för några extra gånger innan de fuskar.


* * *

När man ändå är inne på doping och OS, så var det OS som utspelade sig i Mexico 1968 det första som man drogtestade deltagare för att se att de inte tagit några otillåtna preparat. Den förste som åkte dit i ett sådant test var svenske Hans-Gunnar Liljenwall som tävlade i modern femkamp.

Inför skyttemomentet i den tävligen tog han sig en par mellanöl för att lugna nerverna och därmed bli "stadigare på handen". Att han åkte fast ledde till att Sverige fick lämna ifrån sig bronsmedaljen i lagtävlingen dessutom.

Så nu när ryssarna avslöjas på löpande band, så ska vi komma ihåg att vi svenskar var först. Även om öl nog inte är lika prestationshöjande som vissa andra preparat som de aktiva som dopar sig idag använder.

Inga kommentarer: