lördag 16 augusti 2008

Om Svenska Dagbladet hade varit OS-arrangör

Sverige har visst tagit 2 medaljer till i OS sen sist jag nämde något om tävlingarna. Först var det en till cyklist som följde damcyklisternas linje med att ta silver och därefter var det dags för Ara Abrahamian att äntligen ta den där guldmedaljen han blev blåst på för 4 år sedan.

Så var det tänkt, men han hade oturen att lottas mot en Italienare i semifinalen och Italien saknar guldmedaljör inom brottning samtidigt som högsta hönset inom brottningsvärlden är just italienare. Högsta hönset är dessutom bäste vän med den som utsågs att dömma Aras semifinal.

Vid ställning 1-1 efter 2 ronder bestämmer dommaren i paus att något måste göras. Italienaren utses till segrare och ingen hittills har fattat varför Abrahamian bestraffats. I vilket fall så övertalades han att ställa upp i bronsmatchen som han vann och vid prisutdelningen så tog han emot sin medalj, lämnade pallen och la medaljen mitt på brottningsmattan innan han lämnade arenan.


Ara lär nog bli den enda i dessa spel som tackar nej till sin medalj, men vi som är såpass gamla att vi fortfarande kommer ihåg att Sverige en gång hade en skidåkare som hette Thomas Wassberg kommer kanske ihåg att han också uppmärksammat tackade nej till sin medalj. Då rörde det sig visserligen inte om något OS, utan om Svenska Dagbladets Bragdmedalj.

Han har fortfarande efter 28 år inte tagit emot den medaljen, men i statistiken står han fortfarande som segrare. Svenska Dagbladet "lagrar" dessutom medaljen åt honom ifall han nån gång skulle få för sig att han kanske skulle vilja ta emot den, men hittills har han tackat nej vid varje förfrågan.

IOK var inte alls lika tålmodiga med Aras medalj. Här tog det bara ett par dagar så var han diskvalificerad från hela OS och fråntagen sin medalj.

Hade Svenska Dagbladet stått som arrangör så hade man väl aldrig låtit Ara få glömma detta OS, utan med jämna mellanrum försökt få honom att ta emot en medalj han inte ville ha.

Nu törs jag inte gissa mig till hur mycket av det som skrivits om uppgjorda vinnare, hot och mutor inom brottningsvärlden som verkligen stämmer med verkligheten, men jag vet att när det börjar lukta döda djur så brukar katten ha tagit in något och gömt undan så att man får leta.

Kanske är dags för internationella brottningsförbundet att leta döda djur nu också och göra upp med katten en gång för alla.

Inga kommentarer: