onsdag 14 maj 2008

När moralpaniken kom till stan...

När jag en gång i tiden växte upp så hände det att jag hade musikaliska perioder där jag lyssnade på vad som på den tiden kallades hårdrock. Nu var jag ju rätt långt ifrån ensam om det på den tiden. Den vuxna världen reagerade självklart på den nya hemska musiken som deras barn lyssnade på.

I tidningarna skrevs det om denna satanistiska musik vi lyssnade på och om man inte skulle lyckas stoppa denna trend skulle vi få en generation som spenderade sina dagar med att delta i diverse satanistiska ritualer där djur och människor skulle offras.

Nu lyckades man väl inte direkt stoppa den musiken, men musiktrender ändras ju som bekant. Så annan sorts musik kom, som självklart ansågs snällare och så var den debatten död. Men vad hände med oss som faktiskt lyssnade på dessa hemska satanister? Sitter vi i våra mörka rum och offrar oskyldiga djur i hemska ritualer idag? Eller är vi helt enkelt vanliga människor som lever ett liv som alla andra?

Ja en övervägande del lever nog vad man kan kalla ett normalt liv. Vissa gör det väl inte, men garanterat av andra orsaker än den musik de lyssnade på under sin uppväxt. Att vissa tyvärr hamnar snett i livet har alltid hänt, detta oavsett vilken musik de lyssnar på eller för den delen vilka filmer de väljer att se, vilka tv/datorspel de väljer att spela. Ändå har moralpaniken alltid letat dessa lätta saker att skylla på. Det okända är farligt och allt var bättre på Hylands tid.

Nu sitter jag och läser en debattartikel i Expressen, skriven av Anders Bergsten som är KD-politiker här i Bollnäs. Han har hakat på moralpaniken och utsett datorspelet Grand Theft Auto IV som roten till allt ont.

Han nämner en del tragiska skolmassakrar som ägt rum och kopplar det sedan till det faktum att de som utfört dessa också spelat "våldsamma" spel som Counter Strike. Självklart går det att försöka göra en sådan koppling, men det är knappast orsaken till tragedierna.

De han nämner som exempel har också andra gemensamma nämnare. De har samtliga använt sig av seretoninhämmande psykotropiska mediciner såsom prozak eller liknande. Just denna del är något vanligt återkommande vid liknande tragiska dåd. Varför väljer inte Anders Bergsten att leta samband där?

Istället ska det skrikas om censur över något han förmodligen aldrig ens provat att spela. Jag hoppas att jag själv inte kommer att drabbas av samma moralpanik när jag blir vuxen på samma sätt som Bergsten.

Under min uppväxt hade vi Siewert Öholm som ropade att vargen kommer angående hårdrocken. Idag är det Anders Bergström som ropar att samma varg kommer, även om den har bytt utseende lite, men 20 år brukar ju förändra utseendet en del.

När ska man sluta att jaga dessa symboliska vargar och istället ta tag i de verkliga problemen?

7 kommentarer:

Daniel Sundström sa...

Människan är rädd för saker som hon inte förstår och Anders Bergsten förstår inte TV-spel. Han förstår inte varför folk spelar dom eftersom han inte gjorde det själv när han var liten. Jag tycker det pinsamt att politiker kopplar ihop TV-spel och våldet i samhället. Om man spelar ett våldsamt TV-spel och sedan går ut och dödar folk så beror det på andra, psykologiska, orsaker, inte på TV-spelet som sådant, för "normala" människor kan skilja på fantasi och verklighet.

Camilla sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Camilla sa...

http://www.youtube.com/watch?v=PdjcSGo1hJg&eurl=http://stationsvakt.blogspot.com/2008/04/dansbandsdden.html

För dem som inte redan sett klippet...

Daniel Sundström sa...

Camilla: Underbart! Helt enkelt underbart!

Josefine sa...

Verkar som att den där Bergsten är lite efter... forskningen har ju för länge sen gått ifrån det här med att våldsamma filmer och spel gör barn/ungdomar våldsamma..

Henke sa...

Hittade Anders Bergstens blogg och där hade han publicerat en annan text om samma tema där han också publicerar sina "källor" till sitt uttalande.

Det roliga är ju att den källa som anges är tv-psykologen Dr Phil (och dessutom med fler andra, som han inte namnger)... dessutom ska programledaren Larry King ha sagt sig hålla med... tunga forskare och liknande alltså :p

I övrigt, tack för länken Camilla... underbart klipp. Nästan så man kunde tro att det skulle kunna vara ett hittepåinslag i en dålig svensk komedi som skulle utspela sig 1979

Ethelie sa...

man blir ju knäpp. några av dom snällaste människor jag känner älskar diverse blodbad och annat i musik/film/spel.
det här med mord osv uppfanns väl så vitt jag vet innan dataspelen kom också, så jag tycker det känns lite tunt att skylla på ngt sånt.