lördag 18 april 2009

Politisk teater - Första akten slut

Det går väl inte att läsa någon av nyhetssidorn på nätet idag utan att läsa om tingsrättsdommen mot Pirate bay. 1 års fängelse per skalle och 30 miljoner som ska solidariskt betalas till storbolagen.

Det går knappt heller ens att läsa särskillt många bloggar, internetforum eller liknande utan att stöta på kommentarer om hur orättvis dommen har varit.

Ska jag yttra mig om det hela så måste jag nog säga att hela dommen är totalt ointressant. Inte av den anledningen att jag tycker att de 4 gott kan avvara 30 mille och gå raka vägen till fängelset utan att passera gå. För så kommer det ändå inte att bli, åtminstone inte på länge än.

Den här rättegången har aldrig handlat om att fastställa någon dom som 2 parter sedan ska rätta sig efter. Det har snarare handlat om en första akt i någon slags politisk teater som utspelar sig i en rättssal.

Det hade egentligen inte spelat någon roll här om man hade dömt dem till livstids fängelse, 1 miljard i böter eller 1 veckas samhällstjänst och 1 symbolisk krona i böter. Jag är övertygad att akt två i teatern hade sett lika ut. Det vill säga en överklagan till nästa instans från försvarets sida. Förmodligen också från åklagarsidan om straffet setts för lågt.

Hade det blivit en friande dom hade enbart åklagarsidan överklagat. När det gäller ett så här uppmärksammat fall, som dessutom sedan tidigare saknar prejudikat så finns det heller inte en chans att någon instans i stegen för överklaganden kommer att neka till att ta upp fallet. Det kommer att fortsätta med fler akter innan den någon gång i framtiden har kommit så långt att det inte längre finns någon chans att överklaga det vidare.

Kommer då något att ändras av den här cirkusen? Ja förmodligen, men inte på det sätt film/skivbolag har hoppats på. Det som kommer hända är att torrentsidor likt The Pirate Bay kommer att fortsätta frodas på nätet, men med den skillnaden att tekniken återigen kommer att både springa ifrån och förmodligen även hinna med att varva storbolagen ännu en gång.

Till och med Pirate bay kommer förmodligen att leva vidare oavsett hur stora böter man delar ut i sista akten. Ju större böter man ger desto större risk/chans att det blir så också är min gissning. Med fantasisummor som ska betalas i skadestånd finns det egentligen inte längre någon anledning för de åtalade att bry sig om några ytterliggare krav från storbolagen. Nya böter kommer helt enkelt då bara att läggas på i kön av pengar som aldrig kommer att betalas av någon dömd.

Utbyggd övervakning och jakt på tonåringar som inte har råd att köpa senaste skivan, senaste filmen eller spelet kommer enbart att föra tekniken framåt. Hittills har film/skiv/spelindustrin aldrig varit i närheten av att leda denna utveckling och kommer förmodligen inte att vara det i framtiden heller.

Istället skapar man på sin motståndssida 4 martyrer som faktiskt har en majoritet av folket på sin sida.

1 kommentar:

Ethelie sa...

ja man får väl om inte annat helt enkelt gå tillbaka till att sprida kulturen via brända cd-skivor och annat om nu fildelning ska vara så jävla dåligt.