Hunnit med att jobba sista helgen innan semester nu i helgen, och dessutom tittat igenom 4 av ett gäng filmer jag lånade av en jobbarkompis. Så för att fylla ut bloggen lite så får jag ta och kort rapportera vad det handlar om för filmer och tipsa om vilka som kan tänkas vara värda att se.
Helgens första film blev en SCI-FI-aktig film vid namnet Push. Filmen handlar om ett antal människor som besitter diverse olika psykiska krafter. Hemliga statliga organisationer inrättade en byrå för att använda dem i psykologisk krigsföring. När det sedan inte längre var krig så inrättade regeringen avdelningar med agenter som hade till uppgift att jaga reda på dem, testa dem och kategorisera.
Målet med detta var att skapa en "medicin" som gjorde att normala människor inte skulle kunna födas med dessa krafter. För att det sedan ska bli en film av det hela så ska det självklart finnas någon som går emot staten. Staten tycker inte om detta och skickar agenter med motsvarande och en del andra krafter för att jaga huvudpersonen. Det låter faktiskt rätt förutsägbart rakt igenom, vilket det kanske till viss del också är.
Skulle jag ge mig på att beskriva filmen i en kort mening så skulle det nog bli att den är lite av en blandning mellan tv-serierna Dark Angel och Heroes, fast som film istället för serie.
Om man som mig dessutom gillar bägge dessa serier så ska absolut ta och titta in filmen.
Helgens andra film är något som jag förstått det från början var en tv-produktion. Rätt kortfattad dessutom.
Five minutes of heaven, som den heter, inleds i Nordirland någon gång på 60-talet. Nordirland under den tidsperioden betyder motsättningar mellan Unionister (de som fortfarande vill tillhöra Storbrittanien) och Republikaner/Nationalister som vill se ett enat Irland.
I filmen här har man dock förenklat motsättningarna rätt rejält till att enbart handla om Katoliker vs. Protestanter. En ung kille på protestantiska sidan har beslutat sig för att han vill skjuta en katolik och därför kommit över en pistol. Han och 3 av hans vänner tar sig över till katolska områden och skjuter genom ett fönster en ung katolik, medans hans bror som bör föreställa en kille runt 12 år står bredvid mördaren och ser allt från bara ett par meters håll.
Därefter hoppar filmen fram till nutid. Den unga killen som nu är vuxen har av ett tv-bolag övertalats att möta sin broders mördare i direktsänd tv, och stor del av handlingen går sedan ut på att se de två personernas våndor över att möta varandra. Den ene med mål att förhindra att fler unga killar gör samma misstag som honom och den andra för att hämnas sin brors död.
Även om filmen absolut är sevärd så tycker jag att man skulle kunna göra så mycket mer av historian som filmen förmedlar. Det hade heller inte gjort något om man la till en halvtimme handling till de 90 minuter filmen idag ligger på.
Film 3 för denna helg blev Seven Pounds med Will Smith i huvudrollen. Filmen börjar med att Ben (som Will Smith heter i filmen) ringer 911 för att anmäla ett självmord. När mottagaren av samtalet frågar vem den döde är meddelar han att det är han själv.
Därefter hoppar filmen bakåt i tid för att låta oss tittare få veta vad som ligger bakom detta samtal. Utan att nämna för mycket så handlar hans önskan att dö om att han förlorat sin fru i en olycka och därför förlorat livsglädjen. Han vill dock inte bara lägga sig ner och dö utan att först se till att ha gjort viss nytta i sitt liv.
I hans fall handlar det om att han drastiskt ska förändra livet för ett antal personer som verkligen behöver hjälp, men inte har någonstans att vända sig för att få den hjälpen. Kanske inte en av de bättre filmerna att välja, men en helt okej söndagsfilm.
Sista film ut för i helgen blir en film med Kevin Costner som fått titeln Swing Vote. Bud spenderar sina dagar med att arbeta på äggfabrik och kvällar med att dricka för många öl. Mellan detta så är det tänkt att han också ska hinna ta hand om sin dotter Molly, även om det i realiteten snarare är hon som tar hand om honom.
Filmen utspelar sig i samband med presidentval och Molly har som skoluppgift att dokumentera sin fars deltagande i valet. Problemet är att Bud inte är det minsta intresserad av att ge någon röst. Han är inte ens registrerad för att rösta eftersom han då kan bli tvingad till jurytjänst i någon rättegång.
Molly har därför mot hans vilja registrerat honom och fått honom att lova att möta henne utanför vallokalen efter jobbet. Istället för att som han lovat sin dotter, gå och rösta så hamnar han på en lokal pub. Dricker för mycket och däckar i sin bil.
Molly vill inte skämmas i skolan så på något sätt lyckas hon komma över sin pappas röstkort i vallokalen och ta sig in i båset där röstningen ska ske genom registrering i en dator. Innan hon hinner lämna rösten så lyckas en städare köra över sladden till datorn så den dör.
Dagen efter står det klart att det har varit historiens jämnaste varresultat. Dessutom visar det sig att en röst i deras område inte räknats. Den enda rösten visar sig vara avgörande för vilken kandidat som till slut faktiskt blir president. Bud spåras upp som den, vars röst aldrig räknats och han får 10 dagar på sig att lägga sin röst på nytt.
Efter detta så är det parodi på demokrati rakt igenom. Bägge kandidaterna bedriver kampanjer, men istället för vanliga kampanjer så är det här bara en person som ska övertygas.
Filmen blir en demonstation av att:
1. Det amerikanska valsystemet (där röster är olika värd beroende på vilken delstat du bor i) inte fungerar.
2. Makt korrumperar
Över lag också en sevärd film även denna. Inte kanske det bästa men liksom med Seven Pounds en klart godkänd söndagsunderhållning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar